Mindfulness med Henning Daverne

Kunsten, at elske kunst

Kunst er noget, som vi enten hader eller elsker, men kunst er så bredt et spektre, at det er svært at skære det hele over en kam. Jeg syntes personligt, at mange kunst malerier kan være ekstremt grimme og urealistiske, men ikke destomindre så er der bare nogle malerier, der på trods af at være abstrakte, virkelig fanger mig. 

Jeg kan godt lide at der er en vis orden i et billede. Når det bliver for abstrakt, så har jeg svært ved at forholde mig til det og jeg får nærmest lyst til at ændre motivet. Lad os bare kalde det en mild form for OCD. Du kender det måske selv… Det er den irriterende følelse man får i kroppen, når man f.eks. ser et kloakdæksel, hvor der er malet en hvid vejstribe henover, for derefter at være blevet taget op og lagt lidt skævt ned, så linjen nu ikke længere er en del af den fulde linje, men nu bare står tilfældigt skævt ud til siden…  Det kan irritere mig og sådan har jeg det også med kunst.

Hvis det ikke giver mening eller er realistisk, så irriterer det mig… Troede jeg… Sidste dag faldt jeg nemlig over nogle intet mindre end fantastisk flotte oliemalerier lavet i en streetart/urban/abstrakt genre.

Lige så meget som jeg hader urealistiske motiver, så ELSKER jeg storbys motiver. Skyscrapers, lightsigns… Alt der hører til storbyerne og netop disse malerier var en blanding af storby og abstrakt kunst.

Ikke nok med at motivet tiltaler mig rigtig meget, men så bliver jeg også inspireret af, at motiverne er fordelt på flere forskellige lærreder, der hver især har forskellige størrelser.

Og det er vel i bund og grund det der er så fantastisk med kunst? Det vækker nogle ekstreme følelser i os, hvad enten det provokerer os eller tiltaler os. Kunst er smukt, det er grimt, det er provokerende og fantastisk.

Det store spørgsmål er så, hvad der adskiller flot kunst fra hæslig kunst?

Jeg tror en stor del af det, har men historien bag maleriet at gøre.

Hvem er kunstneren? Hvad er hans/hendes historie? Hvad inspirererede kunstneren til at male dette maleri? Hvilke følelser skulle maleriet frembringe?

Et godt eksempel er Leonardo Da Vincis og hans vel mest populære maleri, Mona Lisa.

Når man studerer Leonardo Da Vincis historie, kan man ikke undgå at blive forbløffet og inspireret. Her er tale om en kunstner, der ikke er bange for at gå lidt mod tidens normer og som ikke er bange for at provokere. Ikke nok med at han var en fabelagtig kunstner, så var han også en kanon dygtig ingeniør, skultør, arkitekt, opfinder med mere…

Lige så kendt er Leonardo Da Vincis maleri, Mona Lisa. Malleriet er så mystisk og indgydende og især Mona Lisas smil har startet rigtig mange diskutioner.

Dette er, ifølge mig, et perfekt eksempel på smuk kunst. Historien er fantastisk. Maleriet er flot udført og det har måske endda en kryptisk historie.

Jeg er bestemt ingen kunst fanatiker. Jeg bryder mig ofte ikke om kunst, men historierne syntes jeg er meget interessante. Men selvom jeg ikke bryder mig om kunst, så bliver selv jeg også fanget af nogle specielle motiver og det er jeg altså blevet med disse urban oliemalerier der for alvor inspirerer mig.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mindfulness med Henning Daverne